„Roma und Sinti Heisst Mensch“ – Roma i Sinti – čovjek

Interkulturne Razmjene

Novembar 23, 2016

USRET NA POLA PUTA!

Nevladina organizacija IPAK – MLADOST GRADI BUDIĆNOST domaćin je trećeg internacionalnog susreta mladih iz Poljske (Dom Spotkom), Njemačke (Volksbund Deutsche Kriegsgrfürsorge e.V.) i Bosne i Hercegovine. Svrha ovih susreta jeste kontinuiran rad na unapređenja interkulturnih kompetencija i međusobnog razumijevanja evropske omladine. Dvogodišnji projekt „Roma und Sinti Heisst Mensch“ – «Rom i Sinti znači – ČOVJEK», koji susretom u Tuzli ulazi u završnu fazu, ima za cilj suprotstavljanje raznim vidovima diskriminacije Roma, ali i drugih nacionalnih grupacija u Evropi, kroz razgradnju predrasuda, sterotipa i drugi sličnih pojava te, općenito, poboljšanje položaja manjina u jedinstvenom evropskom multikulturalnom i multinacionalnom prostoru.

Projekt se realizira od 2014.godine. Učesnici iz tri zemlje razmijenili su iskustva, stavove, usvojili nove vještine i stekli nova saznanja, posebno o položaju Roma u Njemačkoj, Poljskoj, a sada će imati priliku da ista obogate tokom susreta u BiH. U Poljskoj i Njemačkoj mladi su posjetili mjesta stradanja Roma, muzeje, te upoznali predstavnike Roma, teškoće s kojim se susreću u svakodnevnom životu te njihove vizije vlastite evropske budućnosti. Spremnost na saradnju i učešće odmah su prihvatili predstavnici romske organizacije «EUROROM» iz Tuzle, koji će ostale učesnike upoznati sa konkretnim stanjem i problemima Roma u BiH. Svakako, biće ovo prilika da se iz riznice romske kulture gostima pokažu umjetnički, etnološki, tradicionalni i drugi sadržaji.

Učesnici su smješteni su u IPAK-ovom «Internacionalnom omladinskom centru» u Križevićima kod Zvornika koji raspolaže svim potrebnim kapacitetima za ovakve internacionalne susrete. Inače, nevladina organizacija IPAK-Mladost gradi budućnost» već sedamnaest godina razvija spektar aktivnosti u četiri programske oblasti: neformalna edukacija ( ljudska, prava, zanatstvo, agrar, socijalno poduzetništvo…), intrekulturna komunikacija i volonterski projekti, mirovni aktivizam ( izgradnja pozitivnog mira, nenasilje, kultura sjećanja…), kultura, zabava, slobodno vrijeme (intrancionilani festivali mira, koncerti, sportske aktivnosti…). Zahvaljujemo se organizacijama i institucijama koje su na razne načine podržale pripreme internacionalnog susreta. Vjerujemo da će omladina iz drugih zemalja, kao i naši mladi, stečena saznanja i iskustva ugraditi u mozaik razumijevanja naroda kultura i pojedinaca. U tom smislu i poruka cjelokupnog programa «Rom i Sinti znači čovjek» sama po sebi ima univerzalnu vrijednost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Search Form