Mi to možemo !

Mirovni Projekti

Novembar 23, 2016

Na putu ka evropskim integracijama, ratne posljedice usporavaju stvaranje civilizovanog društva. Strah sa kojima se bori pojedinac, utiče na osnovnu ćeliju društva –porodicu. Ako se promijeni ugao gledanja na isti problem, sagledavaju se i višestruke mogućnosti. IPAK-Mladost gradi budućnost, u svom nazivu predstavlja ciljnu grupu, mlade ljude, čiju energiju i spremnost za stvaranje prepoznaje direktorica Lahira Sejfija. Već 11 godina, organizacija unapredjuje uslove metodom  pomoć  radi samo pomoći  u reformisanju postojećeg stanja. Dva omladinska centra,  IPAK-SHL u mjestu Križevići i Omladinski centar IPAK u Simin Hanu, pružaju podršku  u daljem razvoju. Dobrim idejama i projektima su se stvorili uslovi za nastanak Regionalne omladinske mreže za lokalni razvoj.

Mreža edukuje lidere koji saradjuju sa nastavnicima i u zajedničkim edukacijama pružaju pomoć u prevazilaženju postratnih trauma, razvijaju svjest o prevazilaženju konflikata u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji.

Osnaženom pojedincu ili grupi, daje se mogućnost za povratak i integrisanje kroz rad. Preduzetničkom idejom otvaraju se nove mogućnosti u bavljenju agronomije i stolarstva. U novim mogućnostima izlaz  prepoznaju pojedinci koji svoju buducnosti vide u razvoju i napretku. Šire posmatrano, daju doprinos i svojoj lokalnoj zajednici. U daljem razvoju su se stvorili uslovi za dalji napredak kroz Regionalnu mrežu za lokalni razvoj koji ukljucuje i nove članove i uspješno saradjuje sa školstvom. Regionalni omladinski parlament širi mrežu uspostavljanja i normalnog funkcionisanja na lokalnom nivou i šire. Tokom šestogodišnjeg rada IPAK-Mladost gradi budućnost, je pružio pomoć više generacija. Predrasude i mržnja su sanirane novim, edukovanim generacijama i učenjem o poštovanju različitih kultura drugih  nacionalnih pripadnika. Dijalogom i argumentima se sagledavaju situacije iz raznih uglova i pruža jasnija slika postojećeg stanja. Da organizacija IPAK može mnogo da uradi, prepoznali su naši njemački donatori i pružili nam finansijsku pomoć.

Fondacija SCHUELER HELFEN LEBEN – STIFUNG i BERGHOF istraživački centar su prepoznali da MI TO MOŽEMO!

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Search Form