Internacionalni omladinski festival Mira

Tuzla – Zvornik, 11.05. – 15.05.2005 godine

 

Drugi Internacionalni omladinski Festival Mira je tradicionalna internacionalna manifestacija. Prvi ovakav Festival održan je u švicarskom gradiću Zurzach-u, nedaleko od Zuricha, na njemačko-švicarskoj granici, 20. juna 2003 godine kada se okupilo preko 2.000 mladih ljudi iz nekoliko evropskih zemalja uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Festival je rezultat desetogodišnje saradnje i prijateljstva bosanskohercegovačke omladine i mladih iz Njemačke, Švicarske, susjednih i ostalih zemalja. IPAK je ovaj put preuzeo obavezu i odgovornost domaćina želeći tako zaokružiti deset godina rada.

Festival je snažna mirovna poruka mladih, jasan pokazatelj njihovog opredjeljenja za mir i saradnju bez predrasuda. festival je poruka života i želje da se on u svim svojim aspektima gradi u konstruktivnom i mirnom okruženju. Pored promocije ovih opih ciljeva, Festival je mjesto internacionalne interkulturne razmjene među mladima. Činjenica da se dešava dobrim dijelom u jednoj seoskoj sredini, svojevrsna je podrška mladima koji žive na periferiji velikih urbanih centara da nisu prepušteni sami sebi. Ujedno, Festival je način da se javnost, institucije vlasti i ostali subjekti, animiraju na rjeavanje njihovih problema.

 

U muzičkom djelu Festivala nastupali su bendovi iz:

  • Hrvatske,
  • Srbije i Crne Gore,
  • Njemačke,
  • Švicarske,
  • BiH.

Pored muzičkog djela (stalna svirka u Kampu u Križevićima, te koncert u tuzli) organizirani su i edukativni, kulturni i zabavni sadržaji u Tuzli i Zvorniku. Teatar – radionice i performansi, žonglersko-klovnovske radionice za djecu, internacionalna etno folk radionica, i sl. samo su neki od pripremljenih sadržaja. Na ovom Festivalu je bilo preko 200 učesnika iz inostranstva, a učešće je prijavilo više omladinskih i drugih nevladinih organizacija koje će prezentirati svoj rad kroz stalnu sajamsku postavku u Kampu u Križevićima. Za vrijeme petodnevnog programa bilo je oko 10.000 mladih u svim dešavanjima.