Projekat “Stariji brat, starija sestra”

Neformalna Edukacija

Novembar 21, 2016

IPAK-MGB kroz projekat Stariji brat starija sestra, predstavlja model za socijalno uključivanje djece u riziku kroz volonterski rad mladih.  Kroz šestogidišnji period, IPAK-MGB, u okviru mreže SBSS, relizira projekat SBSS u cilju socijalnog uključivanja  djece u potrebi kroz volenterski angažman mladih i odraslih. Bira se 20. djece, od 8 do 17 godina, socijalno ugrožene kategorije, kojima se dodjeljuje 20 volontera/ki u individualnom radu koji predstavljaju „starijeg brata“ ili „stariju sestru“. Posebno obučeni volonteri, angažovani i izabrani mladi ljudi, kontinuirano rade sa djecom. Družeći se, ostvaruju povjerljiv odnos tokom sedmičnog rada. Radom u paru, dijete dobija povjerljiv i pouzdan uzor i prijateljsku podršku. Projektne aktivnosti se odnose na socijalno uključivanje djece i izgradnji socijalne pravde u BIH. Volonteri dobijaju edukaciju i iskustvo u radu sa djecom a djeca se edukuju za kvalitetniji svakodnevni život u borbi protiv marginalizacije u društvu. Time se prječava niz socijalnih problema. IPAK-MGB kroz ovaj model socijalne inkluzije obuhvata 13. djece u 2010. godini i 13. djece u 2011. Volonteri i djeca, druženjem tokom godine, izgrađuju povjerljiv odnos koji je neophodno razvijati i dalje. Da bi se projekat koji je ostvaren implementacijom nastavio razvijati, neophodno je pružiti mogućnost djeci da nastave druženje sa volonterima/kama, odnosno omogućiti novoj grupi djece da se uključe u projekat Povratne informacije koju daju djeca i volonteri su potrebe za nastavkom druženja i proširenje zajedničkih aktivnosti. Od velike važnosti je i proširenje socijalnih susreta sa vršnjacima iz druge sredine. Cilj: Doprinijeti osnaženju i uključivanju djece iz socijalnog i materijalno ugroženih porodica u zajednicu i spriječavanju njihove marginalizacije i upuštanja u rizična ponašanja. Specifičnui ciljevi:

  • Osposobljavanje djece kroz edukacije, organizacije slobodnog vremena i usmjeravanje na civilizovan i socijalno prihvatljiv život kroz uvažavanje prava i obaveza. Podsticati želju za školovanjem i doprinosu u društvu.
  • 20 volontera i 20. djece sarađuju sa pedagogicom iz Centa za djecu bez roditeljskog staranja.
  • Projekat vodi koordinatorica i sarađuje sa stručnom saradnicom, socijalnom radnicom.

Saradnja izmedju institucija:

  • NVO IPAK-MGB,
  • Centar za socijalni rad Tuzla,
  • Dom za djecu bez roditeljsko staranja,
  • Univerzitet u Tuzli.

IPAK-MGB iz Tuzle je članica Mreže Stariji brat, starija sestra BIH u okviru koje se u 6 gradova BIH implementira projekat. Mrežu čine i organizacije iz cijele BIH. Oko ideje projekta okupljaju se djeca, volonteri, saradnici, stučnjaci, institucije koji su prepoznali dalekosežne ciljeve za bolju budućnost, Ko može volontirati ? Ako ste student ili studentica završne godine bilo kojeg fakulteta, ili evidentirano nezaposleno lice na opštinskom Birou sa završenom VSS i spremni ste 20 sati mjesečnog volonterskog rada biti mentor, prijatelj, uzor i pomoć jednom djetetu koje će vam za vašu pomoć dati najbolju moguću naknadu, iskren i topao prijateljski osmjeh, onda ste spremni biti dio naredne generacije volontera projekta ‘’Stariji brat, starija sestra’’, i želimo da budete dio našeg tima. IPAK ti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Search Form