“Ko odlučuje u demokratiji”

Interkulturne Razmjene

Novembar 21, 2016

Nevladina organizacija IPAK – MLADOST GRADI BUDIĆNOST domaćin i mentor  internacionalnog susreta mladih iz  Njemačke (Jugendakademie Walberberg, Bornheim)  i Bosne i Hercegovine (Graeđevinsko-geodtska škola Tuzla). Svrha ovih susreta jeste kontinuiran rad na unapređenja interkulturnih kompetencija i međusobnog razumijevanja evropske omladine. U opkviru projekta „Ko odlučuje u demokratiji“ mladi ljudi, aktivisti IPAK-a, učenici Građevinsko-geodetske škole, direktor i pedagozi) ) boravili su u  Njemačkoj

U Walberberg devet (9) dana). Učesnici projekt usvajali si vještine Učesnici su radili na razvijanju ličnih kompetencija i vještina, gdje oni mogu donijeti odluku, promjenu i zašto bi se trebali izboriti za svoj glas, kako za demokratiskim deficitom?  Također su učesnici  radili na prevazilaženju jezičkih i kulturoloških barijera u grupnom i  u timskom radu. Trening je podrazumijevao i kulturno zabavne sadžaje. Jugendakademie Walberberg organizatora. Tema je “Ko odlučuje u demokratiji?”. Razmjena je trajala 9 dana i 15 učenika Građevinsko-geodetske škole Tuzla je putovalo u Wahlbeberg, gdje smo ostajali u prostorijama njihove akademije za mlade.

Bilateralni susret mladih, pod mentorstvom UHO IPAK-Mladost gradi budućnost učesnicima se pruža prostor za razmjenu novih iskustva i znanja, posebno na pronalaženje odgovora n pitanje „Ko čini demokratiju“, kako biti demokrartski građanin i kako sa demokratskim deficitom.Organizacije parteri iz NGO- sektora i partneri institucija spremno su prihvatili saradnju na projektu. Projekt je svakak ovo prilika da se iz riznice kulturne raznolikosti učesnicima pokažu  umjetnički, etnološki, tradicionalni i drugi sadržaji.

Učesnici su smješteni su u IPAK-ovoj  «vokacijskoj trening kuci- IOC» u Križevićima kod Zvornika koji raspolaže svim potrebnim resursima za ovakve internacionalne susrete. Inače, nevladina organizacija IPAK-Mladost gradi budućnost» već osamnaest  godina razvija spektar aktivnosti kroz  četiri programske oblasti: program omladinskih centara( ljudska, prava, zanatstvo, agrar, socijalno poduzetništvo…),  intrekulturna komunikacija i volonterski projekti, mirovni aktivizam ( izgradnja pozitivnog mira, nenasilje, kultura sjećanja…), kultura, zabava, slobodno vrijeme (intrancionilani festivali mira, koncerti,  sportske aktivnosti…).

Zahvaljujemo se organizacijama i institucijama koje su na razne načine podržale pripreme internacionalnog susreta. Vjerujemo da će omladina iz drugih zemalja, kao i naši mladi, stečena saznanja i iskustva ugraditi u mozaik razumijevanja naroda kultura i pojedinaca.  U tom smislu i poruka cjelokupnog programa „Ko čini demokratiju“ » sama po sebi ima univerzalnu vrijednost.

This slideshow requires JavaScript.

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Search Form