IMG_2338

Već i sam ulazak u finale, među 132 najbolja projekta od 1850 projavljenih iz 12 zemalja Centralne i Istočne Evrope, predstavlja uspjeh. Ulazak u krug od 30 nagrađenih organizacija kruna je 14-godišnjeg rada. U ime organizacije IPAK nagradu je primila direktorica Lahira Sejfija.

Udruženje IPAK-Mladost gradi budućnost osvojilo je Nagradu za društvenu integraciju, koju ERSTE Fondacija već treći put dodjeljuje organizacijama koje razvijaju i sprovode projekte iz oblasti društvenih integracija.

Projekti “Socijalna integracija mladih u Podrinju“ Udruženja IPAK Mladost gradi budućnost iz Tuzle “Delta“, Centra za dramsku edukaciju iz Mostara, “Rehabilitacija i reintegracija žrtava mina kroz sportove na vodi“, Udruženja EKO Sportska grupa iz Sarajeva, , kao i “Omladinski kulturni festival 2010“, Udruženja Most mira iz Prijedora, našli su se među 31. finalistom Nagrade za društvenu integraciju, dakle ukupno 4 organizacije iz Bosne i Hercegovine.

Projekt „Socijalna integracija mladih u Podrinju“ Udruženja IPAK Mladost gradi budućnost radi na unaprjeđenju životnog standarda mladih ljudi koji žive u ruralnim sredinama Podrinja, kroz pružanje obuke i finansijske podrške za razvoj plastenika i stolarskih djelatnosti kao jednog od preduslova za bolji život.

Na konkurs je pristiglo 1850 prijava, a 132 projekta, od strane međunarodnih stručnjaka, odabrana su za ulazak u uži izbor. Ukupan fond nagrade podijeljen među finalistima iznosi 613,000 eura, dok će 132 organizacije dobiti pogodnosti kao što su: podrška u odnosima sa medijima od strane profesionalnih savjetnika za odnose sa javnošću finansirana od strane ERSTE Fondacije u periodu od 2 godine, učešće u radionicama za izgradnju kapaciteta i prisustvo na web sajtu mreže ERSTE Fondacije za društvenu integraciju (www.socialintegration.org/network), u interaktivnoj bazi podataka koja sadrži najbolje prakse iz zemalja centralne i istočne Evrope, a čiji je cilj da privuče pažnju potencijalnih finansijera, a samim tim i da poveže neprofitni sa komercijalnim sektorom.

Žiri Nagrade ERSTE Fondacije za društvenu integraciju 2011 činilo je 18 stručnjaka u oblasti društvene integracije, među kojima je bio i Haris Pašovic, direktor East West Centra iz BiH.